همه چیز در مورد اثر یویو

چه کسی در مورد یویو افکت که خیلی از آن میترسیم نمیداند؟ به محض آن که در طی یک رژیم شوک ناگهانی به بدن وارد کرده و چند کیلو  بر اثر تحمل گرسنگی کم کنید و دوباره به طور معمول غذا بخورید، ترازوها اغلب بعد از آن رژیم کیلوگرم بیشتری نسبت به قبل نشان می دهند. متخصصان تغذیه به این اثر یویو افکت می گویند. امروزه ما همچنین کاهش و افزایش وزن را به  دوچرخه سواری تشبیه می کنیم. وزن اغلب به سمت سرازیری می رود و سپس دوباره با سربالایی به سمت افزایش می رود.

حدود 82٪ از کل زنان در دو سال گذشته رژیم های غذایی را امتحان کرده اند  - اما موفقیت معمولاً کوتاه مدت بوده است - و با توجه به اثر معروف یویو افکت در فاصله بین دو رژیم غذایی افزایش وزن اتفاق می افتد، وزن اولیه  سال به سال افزایش می یابد و از دست دادن وزن دشوارتر می شود. همانطور که دانشمندان در مطالعه EPIC -European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition - 27/11/2014 Ärzte Zeitung App

نتیجه گرفتند، خطر ابتلا به دیابت در بین افراد دارای اضافه وزن که وزنشان بالا و پایین میرود تا 80 درصد افزایش می یابد.

در اینجا یاد بگیرید که چگونه بطور موثر از یویو افکت جلوگیری کنید!

اگر تصمیم دارید سوخت و ساز خود را با روش متابولیک بالانس تغییر دهید، لازم نیست از اثر یویو ترس داشته باشید. متابولیک بالانس یک رژیم غذایی کوتاه مدت نیست، بلکه تغییر در برنامه غذایی طبق آخرین یافته های علمی است که می تواند به طور دائمی اعمال شود.

و این دقیقاً تفاوت آن با رژیم های غذایی دیگر است که نتایج همه آنها کاهش وزن کوتاه مدت می باشد. کسانی که در طولانی مدت با کمک یک تغییر متابولیکی هماهنگ شده لاغر می شوند، از اثر طولانی مدت نیز بهره مند می شوند."وزن را می توان ثابت نگه داشت" یک توضیح ساده پزشکی برای آن وجود دارد:

پروتئین اثر یویو افکت را متوقف میکند

دکتر Wolf Funfack ، بنیانگذار متابولیک بالانس، در نتیجه مطالعات تغذیه ای فشرده چند ده ساله خود، این را می دانست: پروتئین جلوی یویو افکت را می گیرد!

اکثر رژیم های غذایی با کاهش کربوهیدراتها و یا کالری توام بوده و از نظر مواد غذایی بسیار محدود و یک جانبه هستند. و این همان دلیل پدیده یویو است: با این نوع رژیمها، بدن پروتئین مورد نیاز خود را از منابع پروتئینی خود -پروتئین عضلات بدن- تامین میکند. در خاتمه این گونه رژیم ها، بدن تلاش می کند پروتئین های از دست داده بدن را مجددا بازیابی کند. در این مدت انبارهای چربی دوباره پر می شوند تا جایی که بدن سطح 100٪ پروتئین خود را بازیابد.

آزمایش مینه سوتا

در سال 1950 دانشمندان در حال برسی برروی اثر یو-یو بودند. بهترین توضیح در مورد این پدیده آزمایش مینه سوتا است

65: 717-723 -Dullo، A.G. et al Am.J.Clin.Nutr. 1997  پرخوری پس از گرسنگی شدید و افزایش بیش از حد چربی در بدن انسان توسط پروفسور Ancel Keys.

به سربازان آمریكایی كه برای خدمت سربازی اعزام شده بودند ، این حق انتخاب داده شد كه یا در خط مقدم اروپا باشند یا در یك آزمایش رژیم شركت كنند. بنابراین 32 مرد سالم و با وزن طبیعی به مدت 56 هفته در یک آزمایشگاه سوخت و ساز شرکت کردند. این آزمایش در 3 مرحله انجام شد.

کاهش کالری و افزایش مجدد دریافت کالری

در 24 هفته اول ، سربازان فقط 50٪ از کالری مورد نیاز واقعی خود را با توزیع مواد مغذی 17٪ چربی ، 25٪ پروتئین و 58٪ کربوهیدرات دریافت کردند. در طول این 24 هفته ، سربازان 70٪ از چربی اصلی بدن و 17٪ از کل پروتئین خود را کاهش دادند - و دائما گرسنه و ناراضی بودند.

در مرحله 2 ، سربازان 100٪ کالری مورد نیاز خود را با همان توزیع مواد مغذی مرحله 1 دریافت کردند. مرحله دوم 11 هفته طول کشید. در این مرحله چربی بدن 50٪ افزایش یافت ، به طوری که چربی بدن سربازان در پایان این مرحله 80٪ بود. پروتئین بدن سربازان در همان دوره فقط 5٪ افزایش یافت ، یعنی هنوز 12٪ پروتئین بدنشان کم بود.

سطح چربی افزایش می یابد ولی ذخیره پروتیین بسیار آرامتر اضافه می شود

در مرحله سوم و آخر (8 هفته) سربازان در انتخاب اینکه چه چیزی و چه مقدار می خواهند بخورند آزاد بودند. میانگین توزیع مواد مغذی 35٪ چربی ، 14٪ پروتئین و 51٪ کربوهیدرات بود. نتیجه این مرحله این بود که سربازان 50٪ کالری بیش از حد لازم به دلیل وزنشان مصرف کردند. علاوه بر این ، سربازان در این زمان در مجموع 174٪ چربی در بدن خود ایجاد کرده بودند ، یعنی 74٪ چربی بدن بیشتر از ابتدای آزمایش رژیم بود. با این حال ، پروتئین کل سربازان فقط 98 درصد بود.

انسان حافظه پروتئینی دارد و تا زمان بازیابی 100٪ پروتئین اصلی ، با افزایش گرسنگی نسبت به از دست دادن پروتئین بدن خود واکنش نشان می دهد.

شاد و با اندامی متناسب بدون پدیده یویو

کسانی که از رژیم های یک جانبه ای مانند رژیم های سوپ کلم یا آب میوه جات و سبزیجات، چای و غیره استفاده می کنند ، چربی از دست نمی دهند و فقط توده عضلانی را از دست می دهند. در طول رژیم ، خلق و خو به صفر می رسد زیرا ارگانیسم بدن آن چیزی را که نیاز دارد دریافت نمی کند. و بعد از آن حال و هوا بهتر نمی شود ، زیرا پس از آن پدیده یویو شروع به کار می کند.

اثر مثبت پروتئین نیز توسط پروژه تحقیقاتی Diogenes (رژیم غذایی، چاقی و ژن ها) در مورد کاهش وزن در سراسر اروپا تأیید شده است: نتیجه-یک رژیم غذایی غنی از پروتئین بیشتر از رژیم های بدون پروتئین از افزایش وزن جلوگیری می کند. رژیم غذایی متعادل و غنی از پروتئین مزایای دیگری نیز دارد. از یک طرف، با از دست دادن عضلات در طی یک رژیم غذایی مقابله می کند و از طرف دیگر معده را مدت طولانی  پر نگه میدارد. نتایج این پروژه تحقیقاتی همچنین نشان می دهد که شرکت کنندگان در این پروژه زمانی که در انجام رژیم کمتر دقت می کنند اگر مقدار پروتئین را افزایش دهند، افزایش وزن کمتری خواهند داشت.

دکتر فون فاک دقیقا چگونه پدیده یو-یو اتفاق می افتد را توضیح میدهد

در تمام رژیم های کم کربوهیدرات و کم کالری ، بدن از پروتئین زیادی استفاده می کند. دلیل آن این است که اورگانهای خاصی در بدن ما مانند مغز، اورگان تولید مثل و گلبول های قرمز فقط به استفاده از گلوکز وابسته هستند. این سلول ها نمی توانند چربی بسوزانند تا انرژی تولید کنند. از طرف دیگر، سلولهای عضلانی در صورت کمبود کربوهیدرات، قادر به چربی سوزی هستند. اما مغز فقط می تواند کربوهیدرات ها را بسوزاند. این مسئله را می توان از این واقعیت نیز مشاهده کرد که مغز تقریباً تنها اورگانی است (از جمله اورگان تولید مثل) که حتی بدون درگیر شدن انسولین، می تواند گلوکز را به سلول جذب کند.

ما با مقاومت به انسولین متوجه شده ایم که ماهیچه ها پس از پر شدن میزان قند به سادگی گیرنده های انسولین را دوباره تشکیل می دهند و دیگر قند جذب نمی کنند. اما اگر سلولها نیاز به قند داشته باشند، سلولها به انسولین نیاز دارد تا انسولین بتواند امکان ورود گلوکز به سلول را مهیا کند. این مسئله در سلولهای مغز متفاوت می باشد که خود نماینگر اهمیت بسیارگلوکز برای مغز است. اگر اکنون غذای هیپوکالری مصرف کنیم یعنی با کالری کم و کربوهیدرات کم، مغز مقدار بسیار کمی قند دریافت می کند. و برای جلوگیری از این اتفاق ، بدن توانایی بازسازی گلوکز از پروتئین خود بدن را دارد. این فرآیند گلوکونئوژنز نامیده می شود. در این فرآیند، پروتئین خود بدن از طریق فرایندهای بیوشیمیایی به گلوکز تبدیل می شود. از دست دادن پروتئین خود بدن منجر به افزایش اشتها می شود، زیرا بدن می خواهد ذخایر پروتئین خود را در اسرع وقت بازیابی کند.

با برنامه متابولیک بالانس بطرز پایداری از پدیده یویو جلوگیری کنید

در طول تغییر سوخت و ساز با روش تغذیه منحصر بفرد متابولیک بالانس، از هر سه گروه مواد غذایی - پروتئین ها ، چربی های سالم و کربوهیدرات ها - به مقدار کافی و در یک نسبت متعادل دریافت می کنید تا بدن مجبور به استفاده از پروتئین خود جهت تولید گلوکز نباشد. این بدان معناست که عملاً هیچ پدیده یویو نمی تواند رخ دهد.

برنامه غذایی سالم مطابق روش Metabolic Balance یک رژیم مد روز و زودگذر و کوتاه مدت نیست، بلکه یک برنامه متابولیکی پایدار است که باید به طور دائمی برای نشاط و سلامتی بیشتر در زندگی ادغام شود. و اگر کسی تصمیم بگیرد پس از یک تغییر تغذیه سالم دوباره به الگوهای ناسالم قدیمی بازگردد و مانند قبل غذا بخورد باعث تعجب نیست اگر وزن دلخواه خود را نتواند حفظ کند. اما کسانی که تشخیص داده اند روش غذایی سالم اکسیر زندگی است، با سلامتی، افزایش نشاط، اعتماد به نفس جدید و وزن مطلوب پاداش می گیرند.

خود را در دنیای دستورات آشپزی غرق کنید و ببینید که چگونه روش  متابولیک بالانس به شما کمک می کند از اثر یو-یو با روشی مطلوب و دلپذیر جلوگیری کنید.